11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (2024)

Table of Contents
Úvod Jak umělá inteligence mění odvětví e-commerce? Nástroje AI pro e-commerce firmy Systémy pro doporučování Nástroje pro dynamickou tvorbu cen Chatboti pro zákaznický servis Nástroje pro segmentaci zákazníků Inteligentní logistické systémy Předpovídání prodeje a poptávky Hlasové vyhledávání Vizuální vyhledávání Identifikace falešných recenzí Odhalování a prevence podvodů Automaticky generovaný obsah Jaké výhody přinášejí nástroje umělé inteligence e-commerce firmám? Lepší zákaznická zkušenost Rozhodování v reálném čase Zvýšená efektivita marketingu Vyšší bezpečnost Provozní efektivita Nákladová efektivita Jak přední firmy využívají nástroje AI k dosažení úspěchu 1. Doporučení šitá na míru vašim zákazníkům 2. Flexibilní ceny 3. Chatboti pro zlepšení služeb zákazníkům 4. Lepší marketingové akce a segmentace zákazníků 5. Efektivní výroba s inteligentními logistickými systémy 6. Předpovědi prodeje a poptávky pro lepší plánování 7. Lepší zkušenost s hlasovým vyhledáváním 8. Vizuální vyhledávání zajišťuje relevantní produkty 9. Méně falešných recenzí, které mohou poškodit vaše podnikání 10. Zvýšená bezpečnost s detekcí podvodů 11. Vždy přesné popisy 💡Jak to dělá Walmart? 12. A co Chat-GPT? Závěr Často kladené otázky Jakou roli hraje v e-commerce AI? Jak může umělá inteligence zlepšit zkušenosti zákazníků s e-commerce? Jaké jsou výhody používání umělé inteligence v e-commerce? Jaké jsou příklady využití umělé inteligence v e-commerce? Číst dál Na neoptimalizovaném vyhledávání tratí e-shopy desítky procent potenciálního obratu 11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce Zvyšte tržby e-shopu pomocí dynamického určování cen Jak vybrat nejlepší vyhledávání pro svůj e-shop Základy UX pro e-shopy Software pro online prodej, který zvýší tržby vašeho e-shopu 13 e-commerce nástrojů na podporu prodeje Jakou si pro své podnikání vybrat e-commerce platformu 13 způsobů, jak zvýšit příjmy vašeho e-shopu Navigace na webu – jak ji zefektivnit a zpřehlednit Co je řazení produktů a proč je pro podnikání v e-commerce důležité Jak e-commerce nástroje třetích stran ovlivňují bezpečnost dat mých zákazníků Používání analytiky: jak interpretovat údaje o zákaznících Váš průvodce nakupováním online: Jak se vyznat v Q-Commerce

Zjistěte, jak používat umělou inteligenci v e-commerce, v komplexním průvodci od předního poskytovatele vyhledávání v e-commerce.

  • E-Commerce

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (1)

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (2)

  • Úvod
  • Jak umělá inteligence mění odvětví e-commerce?
  • Nástroje AI pro e-commerce firmy
  • Systémy pro doporučování
  • Nástroje pro dynamickou tvorbu cen
  • Chatboti pro zákaznický servis
  • Nástroje pro segmentaci zákazníků
  • Inteligentní logistické systémy
  • Předpovídání prodeje a poptávky
  • Hlasové vyhledávání
  • Vizuální vyhledávání
  • Identifikace falešných recenzí
  • Odhalování a prevence podvodů
  • Automaticky generovaný obsah
  • Jaké výhody přinášejí nástroje umělé inteligence e-commerce firmám?
  • Jak přední firmy využívají nástroje AI k dosažení úspěchu
  • 1. Doporučení šitá na míru vašim zákazníkům
  • 2. Flexibilní ceny
  • 3. Chatboti pro zlepšení služeb zákazníkům
  • 4. Lepší marketingové akce a segmentace zákazníků
  • 5. Efektivní výroba s inteligentními logistickými systémy
  • 6. Předpovědi prodeje a poptávky pro lepší plánování
  • 7. Lepší zkušenost s hlasovým vyhledáváním
  • 8. Vizuální vyhledávání zajišťuje relevantní produkty
  • 9. Méně falešných recenzí, které mohou poškodit vaše podnikání
  • 10. Zvýšená bezpečnost s detekcí podvodů
  • 11. Vždy přesné popisy
  • 💡Jak to dělá Walmart?
  • 12. A co Chat-GPT?
  • Závěr
  • Často kladené otázky

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (3)

Úvod

E-commerce se v posledních letech pomalu rozvíjí a pandemie tento proces urychlila. Vzhledem k tomu, že na internetu nakupuje více lidí než kdy dříve, mají nyní majitelé elektronických obchodů příležitost přilákat mnohem více potenciálních zákazníků a čelí mnoha výzvám.

Od zvyšujících se nároků zákazníků a rostoucího počtu dotazů na podporu až po pokusy o podvody – každý, kdo vlastní internetový obchod, toho má na krku hodně.

Aby všechny tyto úkoly zvládli, aniž by přitom museli slevovat na nárocích, využívá mnoho internetových prodejců zařízení s umělou inteligencí, která jim pomáhají dozvědět se více o svých zákaznících a poskytovat jim vynikající zákaznické služby.

Mohli byste umělou inteligenci využít i ve svém obchodě? Zde je několik způsobů, jak by umělá inteligence mohla zlepšit zákaznickou zkušenost i ve vašem obchodě.

Jak umělá inteligence mění odvětví e-commerce?

Na začátku roku 2021 dosáhly tržby z e-commerce téměř 5 miliard dolarů; do roku 2024 se podle odborníků vyšplhají na více než 6 miliard dolarů ročně.

Nemělo by nás to příliš překvapovat – zákazníci již léta požadují flexibilní, ale jednoduchý a pohodlný způsob nakupování. A internetové obchody jsou přece pohodlné:

  • Jsou k dispozici 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.
  • Nakupující mohou zkoumat produkt a cenové rozpětí z domova.
  • Zákazníci si mohou produkty zakoupit několika kliknutími pomocí online plateb a nechat si je doručit kurýrem nebo do parcelshopu.

Není divu, že na internetu nakupují již více než dvě miliardy lidí a jejich počet rychle roste. Ale tito zákazníci jsou už také dost obezřetní. Teď, když mají k dispozici tisíce internetových obchodů, kde mohou nakupovat produkty, se nespokojí s ničím menším než s dokonalým nákupním zážitkem.

Právě zde mohou být nástroje poháněné umělou inteligencí užitečné pro e-commerce firmy všech typů a velikostí. Umělá inteligence je mnohem víc než jen módní hračka pro velké společnosti. Může ovlivnit každou část vašeho elektronického obchodu, od správy zásob až po zákaznický servis.

Podle společnosti Accenture může umělá inteligence zvýšit produktivitu podnikání až o 40 %. 87 % globálních obchodních organizací věří, že jim umělá inteligence poskytne konkurenční výhodu. V čem je však tak účinná? Je to schopnost shromažďovat a analyzovat rozsáhlá data a nacházet v nich vzorce, podle kterých se pak přijímají opatření.

87 % firem věří, že jim umělá inteligence přinese konkurenční výhodu. (statista.com)

Nástroje AI pro e-commerce firmy

Integrace umělé inteligence do e-commerce způsobila v tomto odvětví revoluci a nabízí výkonné nástroje, které zlepšují zkušenosti zákazníků, zefektivňují provoz a pomáhají bojovat s různými problémy. Pojďme se podívat na některé zásadní nástroje s AI:

Systémy pro doporučování

Doporučovací nástroje využívají algoritmy kolaborativního filtrování k analýze chování zákazníků, jejich preferencí a historie nákupů. Na základě identifikace vzorců a podobností uživatelů tyto algoritmy předpovídají produkty, o které by uživatel mohl mít zájem, a poskytují personalizovaná doporučení.

Nástroje pro dynamickou tvorbu cen

Tyto nástroje využívají optimalizační algoritmy, které zohledňují ceny konkurence, výrobní náklady a poptávku. Analýzou dat v reálném čase tyto nástroje automaticky upravují ceny produktů tak, aby maximalizovaly ziskovost, a zajišťují optimální ceny v každém okamžiku.

Chatboti pro zákaznický servis

Chatboti využívající NLP pracují se strojovým učením, aby porozuměli dotazům uživatelů v přirozeném jazyce a odpovídali na ně. Zvládají rutinní úkoly, odpovídají na dotazy zákazníků, poskytují pomoc mimo pracovní dobu a mohou dokonce shromažďovat zpětnou vazbu. I když nejsou zcela soběstační, výrazně snižují pracovní zátěž lidských týmů podpory.

Nástroje pro segmentaci zákazníků

Nástroje pro segmentaci zákazníků řízené umělou inteligencí využívají strojové učení k analýze zákaznických dat a identifikaci podobností. Zkoumáním různých datových bodů tyto nástroje vytvářejí přesné segmenty zákazníků, což umožňuje firmám přizpůsobit marketingovou komunikaci a strategie konkrétním segmentům publika.

Inteligentní logistické systémy

Chytré logistické systémy využívají zařízení IoT, jako jsou senzory, tagy RFID a chytré regály, ke shromažďování informací o stavu zásob v reálném čase. Tato data se používají k efektivnímu řízení zásob, předvídání poptávky a optimalizaci činností dodavatelského řetězce, což předchází přehnaným výdajům a zvyšuje efektivitu výroby.

Předpovídání prodeje a poptávky

Nástroje pro předpovídání na bázi umělé inteligence využívají algoritmy strojového učení k analýze prodejních dat v reálném čase, demografických údajů a různých vnějších faktorů (např. počasí, online recenze). To umožňuje podnikům provádět přesné předpovědi, zlepšovat řízení zásob, plánování logistiky a cenové strategie.

Hlasové vyhledávání

E-commerce firmy se snaží optimalizovat funkce hlasového vyhledávání zapojením technik zpracování přirozeného jazyka. To zajišťuje, že webové stránky a seznamy produktů jsou přístupné prostřednictvím hlasových příkazů, což poskytuje bezproblémové a efektivní nakupování uživatelům, kteří preferují hlasové interakce.

Vizuální vyhledávání

Technologie vizuálního vyhledávání využívá rozpoznávání obrazu a algoritmy umělé inteligence, které uživatelům umožňují vyhledávat produkty spíše na základě obrázků než textu. To je užitečné zejména pro uživatele, kteří nemusí znát konkrétní vyhledávací termíny, a umožňuje jim to rychle a snadno najít relevantní produkty.

Identifikace falešných recenzí

Systémy pro identifikaci falešných recenzí využívají analýzu textu řízenou umělou inteligencí k důkladnému zkoumání textových vzorů, stylů psaní a formátování. Porovnáváním recenzí a analýzou anomálií tyto systémy rychle označují a identifikují podezřelé recenze, čímž pomáhají firmám zachovat integritu zpětné vazby od zákazníků.

Odhalování a prevence podvodů

Nástroje pro odhalování podvodů využívají algoritmy umělé inteligence k analýze chování uživatelů, vzorců transakcí a mnoha parametrů spojených s identifikací uživatele a informacemi o kreditní kartě. Pochopením kontextu a odhalením nesrovnalostí tyto nástroje identifikují potenciální podvodné aktivity a předcházejí jim, čímž zajišťují bezpečné finanční transakce.

Automaticky generovaný obsah

Nástroje na bázi umělé inteligence pro automatické generování popisů produktů využívají techniky generování přirozeného jazyka. Tyto nástroje analyzují specifikace produktu a využívají zásady copywritingu, jako je AIDA (attention, interest, desire, action), k vytvoření poutavého, jedinečného a optimalizovaného obsahu.

Jaké výhody přinášejí nástroje umělé inteligence e-commerce firmám?

Umělá inteligence přináší podnikům v oblasti e-commerce řadu výhod a pozitivně ovlivňuje různé aspekty obchodních operací a zákaznickou zkušenost:

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (8)

Lepší zákaznická zkušenost

Algoritmy umělé inteligence analyzují předchozí chování uživatelů na platformě, historii, prohlížení a podobně a na základě těchto dat poskytují personalizovaná doporučení. Tím šetří čas, který by uživatelé strávili vyhledáváním, zvyšuje jejich spokojenost a podporuje vyšší míru konverze a loajalitu zákazníků.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (9)

Rozhodování v reálném čase

Nástroje pro předpovídání prodeje a predikci poptávky založené na umělé inteligenci využívají k přesným předpovědím data v reálném čase, demografické údaje a různé faktory (např. počasí a online recenze). To umožňuje podnikům rychle přijímat informovaná rozhodnutí a přizpůsobovat se měnícím se podmínkám na trhu.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (10)

Zvýšená efektivita marketingu

Umělá inteligence analyzuje data zákazníků a vytváří přesné segmenty a personalizuje marketingové kampaně. Tento cílený přístup zvyšuje relevanci propagačních aktivit, což vede k vyšší míře konverze, lepší návratnosti investic a produktivitě kampaní.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (11)

Vyšší bezpečnost

Nástroje na odhalování podvodů s umělou inteligencí analyzují chování uživatelů, transakční vzorce a řadu parametrů, aby identifikovaly podvodné aktivity a předcházely jim. To zvyšuje bezpečnost finančních transakcí a chrání podniky a zákazníky před potenciálními hrozbami.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (12)

Provozní efektivita

Nástroje poháněné umělou inteligencí, jako je dynamická optimalizace cen a inteligentní logistické systémy, automatizují opakující se úkoly a rozhodovací procesy. Tím se zefektivňuje provoz, snižuje se manuální úsilí a zajišťuje se optimální využití zdrojů.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (13)

Nákladová efektivita

Nástroje AI optimalizují cenové strategie, odhalují podvody a automatizují rutinní úkoly. Výsledkem je úspora podnikových nákladů díky zvýšení efektivity, omezení chyb a předcházení finančním ztrátám spojeným s podvodnými činnostmi.

Jak přední firmy využívají nástroje AI k dosažení úspěchu

Díky algoritmům strojového učení jsou zařízení s umělou inteligencí tím „chytřejší“, čím více komunikují se zákazníky a čím více dat musí zpracovávat. Na základě velkého množství dat z předchozích nákupů a interakcí vašich zákazníků můžete přesně určit, co chtějí, a poskytovat jim sdělení, která s nimi rezonují.

Zde je několik příkladů společností, které využívají sílu umělé inteligence naplno. Čtěte dále a dozvíte se, jak využít data shromážděná pomocí AI ke zlepšení zákaznické zkušenosti ve vašem e-shopu.

1. Doporučení šitá na míru vašim zákazníkům

Díky personalizovaným doporučením produktů mohou majitelé obchodů personalizovat interakce se zákazníky a poskytovat relevantnější zážitky z online nakupování, které zvyšují míru konverze, průměrnou hodnotu objednávky a loajalitu zákazníků. A doporučení poháněná umělou inteligencí zde mohou výrazně pomoci.

💡 Jak to dělá Netflix?

Hodnota doporučovacího systému společnosti Netflix (NRE), který využívá umělou inteligenci, činí například 1 miliardu dolarů ročně. Jak zvládá poskytovat podrobná a na míru šitá doporučení milionům předplatitelů?

NRE používá algoritmy k filtrování obsahu na základě profilu každého uživatele. Najednou dokáže filtrovat více než 3 000 titulů pomocí 1 300 doporučovacích clusterů, aby přesně určil tituly, které by uživatele mohly zajímat.

Analýzou dat z každé návštěvy a kliknutí zákazníka dokáže doporučovací engine „pochopit“ preference dané osoby a vytvořit pro každého extrémně personalizovaná doporučení. A nezáleží na tom, kolik máte zákazníků – engine dokáže danému zákazníkovi okamžitě nabídnout ty správné produkty nebo nabídky.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (14)

Netflix uses AI to tailor content to every user.

2. Flexibilní ceny

Správná cena vašeho produktu závisí na několika faktorech, jako jsou ceny konkurence, výrobní náklady a poptávka zákazníků. Průzkum toho všeho zabere čas, zejména pokud máte mnoho výrobků. Právě v tomto případě přijde vhod umělá inteligence.

Díky AI můžete v každém okamžiku stanovit optimální cenu svých produktů, protože díky velkému množství dat zohledníte své náklady a ceny konkurence. Tyto systémy navíc dokážou předpovědět, kdy je třeba zvýšit cenu produktu a kdy zahájit prodej, pokud mají přístup ke správným datům.

Umělá inteligence může také měnit ceny stovek nebo tisíců produktů ve vašem obchodě, a vy tak ušetříte čas potřebný na ruční úpravy. Jak byste ji mohli využít v praxi?

Například ke zvýšení cen, když mají vaši konkurenti nízké zásoby. Když spotřebitelé chtějí produkt ihned, ale na jedné webové stránce není k dispozici, je více než pravděpodobné, že budou ochotni zaplatit vyšší cenu, pokud budou vědět, že ho mohou získat ve vašem obchodě dříve.

💡 How does Amazon do it?

Amazon je jedním z obchodů, který plně využívá dynamickou cenovou strategii. Kdykoliv jeho konkurenti nabízejí akce nebo slevy, pravidelně upravuje ceny svých produktů až o 20 %.

Dělá to však postupně, aby zajistil maximální ziskovost na základě prognóz prodeje. To mu umožňuje zůstat nejlevnějším a udržet si kontrolu nad svými ziskovými maržemi.

3. Chatboti pro zlepšení služeb zákazníkům

Držet krok s požadavky zákazníků může na týmy podpory vyvíjet značný tlak. Týmy zákaznické podpory mají denně plné ruce práce, ať už jde o zodpovídání otázek před nákupem, pomoc při problémech s pokladnou nebo vyřizování vrácení a výměny zboží. Očekávání zákazníků jsou navíc nyní mnohem vyšší než kdy dříve.

„Okamžitou“ odpověď do 10 minut hodnotí 90 % zákazníků jako nezbytnou nebo velmi důležitou. Využití virtuálních asistentů nebo chatbotů na vašich webových stránkách je tedy skvělým způsobem, jak posílit zákaznickou podporu a zároveň zbavit váš tým podpory přemíry úkolů.

Pomocí chatbotů s umělou inteligencí můžete zákaznickou podporu nabízet i během víkendů a svátků. Zatímco je váš lidský tým podpory nepřítomen, chatbot může odpovídat na jednoduché dotazy nebo úkoly, nasměrovat zákazníky na vhodné materiály znalostní báze nebo jim umožnit zanechávat zprávy pro agenty a naplánovat zpětné volání.

I když tito boti nejsou zcela soběstační, dokážou zodpovědět přibližně 80 % každodenních dotazů, což umožňuje pracovníkům živé podpory soustředit se na složitější problémy. Chatboty můžete využít také k automatickému sběru zpětné vazby od zákazníků, například tak, že je požádáte o vyplnění krátkých dotazníků a následně automaticky shromáždíte odpovědi.

💡Jak to dělá Zalando?

Zalando využívá chatboty, kteří zlepšují uživatelskou zkušenost a podporují prodej. Chatbot implementovaný společností Zalando slouží jako virtuální asistent, který pomáhá uživatelům v různých fázích jejich online nakupování.

Chatbot pomáhá uživatelům nejen s vyhledáváním módního zboží, ale také poskytuje módní poradenství, doporučuje produkty a i celé outfity a pomáhá s objednávkami.

Integrace chatbotů, kteří slouží jako hodnotné nástroje, zlepšuje zákaznickou zkušenost, zefektivňuje procesy podpory a v konečném důsledku podporuje prodej tím, že poskytuje personalizovanou pomoc a poradenství během celé cesty uživatele.

11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (15)

4. Lepší marketingové akce a segmentace zákazníků

V tomto průzkumu 80 % diváků uvedlo, že raději nakupují u značky, která personalizuje jejich uživatelské prostředí. Zde je klíčem k poskytování marketingové komunikace šité na míru segmentace publika.

Taktika segmentace navíc může zvýšit produktivitu, efektivitu a návratnost investic do marketingových kampaní. Podívejte se například na společnost Campaign Monitor – její analýza zjistila 760% nárůst příjmů ze segmentovaných kampaní.

Tato čísla týkající se příjmů pocházejí z personalizovaných marketingových akcí, vymýšlení prodejních strategií pro zvýšení konverzí z jednotlivých segmentů, vývoje produktů, které odpovídají specifickým potřebám konkrétních segmentů, a podobně. Pokud byste však museli skupiny pro své zákazníky vytvářet ručně, trvalo by to příliš dlouho.

I zde může pomoci umělá inteligence. Nástroje umělé inteligence pro vás mohou na základě analýzy dat, která mají k dispozici, rychle vytvořit segmenty zákazníků podle nalezených podobností.

Navíc umí data analyzovat bez předchozích předpokladů a předsudků, jako například, že primární cílovou skupinou pro videohry by měli být mladí muži. A zároveň, že ženy se více zajímají o fitness produkty. Umělá inteligence vám tak může poskytnout mnohem přesnější obraz o vašem publiku.

Mnohé z těchto nástrojů pro vás také mohou vytvořit zcela nové segmenty tím, že upozorní na části vašeho publika, které byste vy nebo váš tým mohli přehlédnout, i kdyby pracovali se stejnými daty.

💡 Jak to dělá Spotify?

Spotify využívá umělou inteligenci k porozumění hudebním preferencím každého uživatele a svá doporučení neustále přizpůsobuje a zdokonaluje, aniž by vycházelo z předem daných představ nebo předsudků.

Algoritmy umělé inteligence berou v úvahu mnoho faktorů, jako je historie poslechu, oblíbené žánry, interpreti a dokonce i denní doba, kdy uživatel hudbu přehrává. Tento přístup zvyšuje spokojenost zákazníků a ukazuje, jak může umělá inteligence poskytnout přesnější a dynamičtější obraz segmentů publika.

5. Efektivní výroba s inteligentními logistickými systémy

Stejně jako mnoho jiných odvětví může významně těžit z využívání zařízení s umělou inteligencí nebo „chytrých“ zařízení a automatizace opakujících se úkolů i logistika. Chytrá nebo inteligentní logistika využívá informace získané v reálném čase prostřednictvím senzorů, RFID tagů nebo podobných zařízení k lepšímu řízení stavu zásob a předvídání poptávky.

Dobrým příkladem je používání chytrých skladových regálů, které snímají hmotnost a tlak, a sdílejí tyto informace se systémy řízení skladu. Pomocí radiofrekvenční identifikace (RFID) nebo čárových kódů mohou společnosti sledovat aktuální stav svých zásob tím, že sledují, kdy jsou položky přijaty, uskladněny, vyskladněny a odeslány.

Firmy tak mohou zvýšit efektivitu výroby a zároveň zabránit nadměrným výdajům, protože nebude hrozit, že by kvůli nepořádku v zásobách objednaly více položek, než je nutné.

Umělá inteligence také může umožnit sledovat všechny výrobky v celém dodavatelském řetězci, od výrobce až po obchod, nikoliv pouze ty, které se v něm již nacházejí. Pomocí sledovacího systému s integrovanou technologií RFID a GPS můžete lokalizovat své výrobky nebo zásoby, a dokonce sledovat, v jakých podmínkách jsou skladovány nebo přepravovány.

Zařízení s umělou inteligencí jako taková mohou být užitečná, pokud máte mnoho dodavatelů a prodejců, které je třeba sledovat. Můžete tak minimalizovat pravděpodobnost pozdních dodávek nebo přijetí poškozených výrobků.

💡 Jak to dělá Amazon?

Společnost Amazonvýrazně investovala do inteligentní logistiky, aby optimalizovala své operace a zajistila efektivní vyřizování objednávek. Společnost využívá kombinaci pokročilých technologií ke správě obrovských skladových zásob, rychlému vyřizování objednávek a optimalizaci skladových procesů. Integrace inteligentních technologií, jako jsou RFID, čárové kódy a inteligentní regály, přispívá k vysoce efektivnímu a automatizovanému logistickému ekosystému.

6. Předpovědi prodeje a poptávky pro lepší plánování

E-commerce firmy pravidelně používají prognózy k řízení zásob, plánování logistiky a skladových prostor a k určování cenových strategií. Přesné předvídání poptávky je však stále náročnější, protože historické údaje o prodeji již nestačí, a to ani v kombinaci se sezónními údaji.

Mnoho značek se při předvídání prodeje obrátilo na umělou inteligenci, aby byly předpovědi poptávky přesnější a spolehlivější. Namísto pouhého využití historických dat provádí AI předpovědi prodeje a poptávky v reálném čase, včetně demografických údajů, informací o počasí, výkonnosti podobných položek a online recenzí nebo dat ze sociálních sítí. Strojové učení bude také předpovědi s postupem času zlepšovat díky většímu množství dostupných dat.

💡 Jak to dělá Danone?

Danone patří mezi společnosti, které zavádějí systém strojového učení pro zlepšení předpovědí poptávky. Kromě toho, že jejich systém strojového učení vytváří přesnější odhady pro výrobky s krátkou spotřební lhůtou, zlepšil také plánování mezi odděleními, jako je prodej, dodavatelský řetězec, finance a marketing.

Tento systém také zlepšil efektivitu a vyváženost zásob, což společnosti Danone pomohlo dosáhnout cílové úrovně služeb na úrovni prodejního kanálu a prodejen.

7. Lepší zkušenost s hlasovým vyhledáváním

Hlasové vyhledávání je stále oblíbenějším způsobem interakce spotřebitelů s jejich zařízeními a tento trend ovlivňuje způsob, jakým lidé nakupují online. Podle průzkumu společnosti Perficient používá 55 % spotřebitelů hlasové vyhledávání k vyhledávání produktů a 44 % ho použilo k přidání položek do nákupního seznamu.

Společnost Gartner navíc předpověděla, že do roku 2023 dosáhne celosvětový objem hlasového obchodování 80 miliard dolarů. Aby mohly společnosti zabývající se e-commerce tento trend využít, musí zajistit, aby jejich webové stránky a výpisy produktů byly pro hlasové vyhledávání optimalizované, a to včetně používání přirozeného jazyka, optimalizace pro dlouhá klíčová slova a poskytování jasných a stručných odpovědí na běžné otázky.

S rozvojem technologie hlasového vyhledávání se navíc mohou objevit příležitosti pro integraci hlasových asistentů do nákupního prostředí, jako je poskytování personalizovaných doporučení nebo možnost zadávat zákazníkům objednávky pomocí hlasového povelu.

51 % spotřebitelů, kteří používají hlasové asistenty k nakupování, to dělá proto, že je to rychlejší než použití webové stránky nebo aplikace. (Narvar)

💡 Jak to dělá Sephora?

Dobrým příkladem je hlasové vyhledávání, které nabízí Sephora. V roce 2017 spustila jednu z prvních funkcí Google Assistant, která uživatelům umožňuje rezervovat kosmetické služby, hrát kvízové hry a poslouchat kosmetické podcasty.

Uživatelé služby Google Assistant nyní mohou nakupovat v obchodech Sephora a ti, kteří mají Google Home, mohou dokonce používat nástroj Skincare Advisor společnosti Sephora k vyhledání blízkých obchodů, získání tipů pro péči o pleť a určení typu pleti. Uživatelé mohou také požádat Asistenta Google, aby jim prostřednictvím služby Google Home přehrál výukový program líčení Sephora.

8. Vizuální vyhledávání zajišťuje relevantní produkty

Vizuální vyhledávání je další inovativní funkcí, kterou postupně zavádí celá řada e-commerce platforem, aby přilákaly více zákazníků. Jedná se o využití umělé inteligence, která umožňuje nakupujícím vyhledávat online na základě obrázků namísto textu nebo klíčových slov.

Pro lidi, kteří přesně nevědí, co hledají, nebo zadávají do vyhledávacího řádku špatné výrazy, je to velmi užitečné, protože jim to pomáhá rychleji a snadněji najít relevantní produkty.

💡 Jak to dělá Pinterest?

Skvělým příkladem je funkce Pinterest Lens. Díky ní mohou uživatelé vyhledávat předměty na fotografiích, které pořídili fotoaparátem svého telefonu, nebo nahrát existující fotografie z galerie fotoaparátu.

V roce 2020 tento vizuální vyhledávač registroval 459 milionů aktivních uživatelů měsíčně, kteří by nové značky nebo produkty hledali spíše prostřednictvím vizuálního vyhledávání než běžného vyhledávání.

9. Méně falešných recenzí, které mohou poškodit vaše podnikání

Ve světě online nakupování jsou recenze zákazníků klíčové pro budování důvěry. Vzhledem k tomu, že uživatelé nemohou fyzicky vidět, jak produkty vypadají, než si je koupí, vytvářejí si názor na základě recenzí a hodnocení od současných a minulých kupujících nebo uživatelů.

93 % nakupujících si před nákupem přečte online recenze a 91 % lidí ve věku 18–34 let důvěřuje online recenzím stejně jako osobním doporučením. Bohužel mnoho z těchto recenzí není zrovna spolehlivých.

Podle zprávy společnosti Fakespot, která vyvíjí technologii umělé inteligence schopnou rozpoznat falešné recenze, je přibližně 31 % online recenzí podvodných. Pro tento výzkum analyzovala společnost Fakespot studie z více než 2 milionů aktivních internetových obchodů Shopify a předních e-commerce platforem, jako jsou Amazon, Walmart, BestBuy, eBay a Sephora.

💡 Jak to dělá Amazon?

Amazon využívá pokročilé technologie a vlastní data k identifikaci a zastavení stovek milionů falešných online recenzí, zmanipulovaných hodnocení, falešných zákaznických účtů a dalších případů zneužití dříve, než je zákazníci uvidí. Strojové učení analyzuje data, např. zda prodejce investoval do reklamy (která může být podnětem k dalším recenzím), zákazníky zaslaná hlášení o zneužití, rizikové vzorce chování, historii recenzí a další.

Dále využívá pokročilé jazykové modely, které ve spojení s technikami zpracování přirozeného jazyka pečlivě zkoumají nesrovnalosti v datech. Tyto anomálie mohou znamenat potenciální nepravdivost recenze nebo naznačovat, že ji ovlivnily pobídky, jako jsou dárkové karty, bezplatné produkty nebo jiné formy úhrady.

10. Zvýšená bezpečnost s detekcí podvodů

Podle britského Úřadu pro národní statistiku (ONS) bylo v první polovině roku 2020 nahlášeno téměř 63 tisíc spotřebitelských podvodů, z toho přibližně 41 tisíc se týkalo podvodů při online nakupování a aukcích. Ještě znepokojivější je, že během první poloviny roku 2019 a první poloviny roku 2020 se počet podvodů při online nakupování a aukcích zvýšil o 37 %.

Vzhledem k tomu, že zákazníci pomalu přecházejí od nákupů v obchodech k nákupům online, jsou e-commerce firmy vzhledem k rostoucímu objemu transakcí, objednávek a dodávek k těmto útokům obzvláště náchylné.

Nástroje pro odhalování a prevenci podvodů založené na umělé inteligenci však mohou obchodníkům pomoci získat náskok. Po analýze všech dostupných dat a pochopení souvislostí nemají nástroje AI větší problémy s odhalením a zablokováním podezřelých transakcí.

Uživatel může například rychle zadat mnoho objednávek, zadat do příslušného pole nerozpoznanou adresu nebo přeskočit základní informace potřebné pro doručení. Umělá inteligence dokáže všechny takové případy odhalit a upozornit majitele firem na možné pokusy o podvod.

Pomocí AI v boji proti podvodům mohou tyto systémy také analyzovat více parametrů občanského průkazu nebo kreditní karty. Tato technologie může také zabránit zneužívání promo kódů a věrnostních programů tím, že zachytí uživatele mnoha účtů nebo proxy serverů, kteří provádějí různé nákupy.

💡 Jak to dělá PayPal?

PayPal využívá k zabezpečení finančních transakcí nástroje pro detekci a prevenci podvodů založené na umělé inteligenci. Algoritmy AI analyzují chování uživatelů a vzorce transakcí, více parametrů spojených s identifikací uživatele a informacemi o kreditní kartě a ověřením adresy.

Analyzují také vzorce, což vede k identifikaci uživatelů s více účty nebo osob, které se snaží využívat proxy servery k různým nákupům. Strojové učení zajišťuje přizpůsobení a neustále zlepšuje své schopnosti odhalování podvodů.

11. Vždy přesné popisy

Napsat přesvědčivý popis produktu, který je zároveň vhodný pro SEO, není snadný úkol ani pro zkušené copywritery. Čím více produktů prodáváte, tím déle může trvat napsání unikátních popisů pro každý z nich.

Co takhle sáhnout po nástrojích s umělou inteligencí? Ty sice samozřejmě nejsou na úrovni profesionálních copywriterů, ale pokud jde o jednoduché popisy produktů, AI dokáže na základě zadání rychle vytvořit poutavý, jedinečný a optimalizovaný obsah.

Většina nástrojů AI navíc dnes dokáže využívat principy copywritingu, jako je AIDA (attention, interest, desire, action), a psát jako člověk a chytře přidávat klíčová slova tak, aby do textu přirozeně zapadla. Přestože obsah generovaný umělou inteligencí, a zejména popisy produktů, zatím není v oboru všeobecně přijímán, je to pravděpodobně otázka času, vzhledem k tomu, jak rychle se takové nástroje vybavené zpracováním přirozeného jazyka zdokonalují.

💡Jak to dělá Walmart?

Walmart využívá roboty s umělou inteligencí, kteří skenují regály a automaticky generují popisy produktů pro jeho e-shop. Tento optimalizovaný proces umožňuje rychlé a přesné aktualizace online zásob Walmartu a zajišťuje informativní a konzistentní popisy. Cílem této snahy je zlepšit celkovou zákaznickou zkušenost a zvýšit prodeje poskytováním aktuálních a souhrnných informací o produktech.

12. A co Chat-GPT?

Konverzační umělá inteligence na bázi Chat GPT může e-commerce firmám pomoci zajistit personalizované a přirozené interakce se zákazníky. Díky schopnosti porozumět přirozenému jazyku a kontextu mohou chatboti pohánění Chat GPT pomáhat zákazníkům se složitými dotazy, navrhovat produkty na základě jejich preferencí a dokonce poskytovat doporučení na míru.

Tento postup může firmám pomoci budovat lepší vztahy se zákazníky a nabízet personalizované nákupní zážitky. Zavedením konverzační umělé inteligence na bázi technologie Chat GPT mohou e-commerce firmy zefektivnit své zákaznické služby a poskytnout uspokojivější nákupní zážitky.

Potenciál ChatGPT – nastavení, průzkum rozhraní a využití přednastavení pro generování textu a kódu.

Závěr

Vzhledem k tomu, že je již nyní patrný velký potenciál umělé inteligence, bude pro majitele e-shopů stále důležitější. Tato technologie může přinést mnoho výhod, které jiné nabídnout nemohou – od úspory času vás i vašeho týmu při různých úkolech až po zvýšení zákaznické zkušenosti daleko nad očekávání.

K tomu přidejte pomoc v boji proti rostoucí míře podvodů, zlepšení interní logistiky, možnost měnit ceny produktů za pochodu a poskytování mnohem cennějších dat než kdykoliv předtím.

Kromě těchto technologií umělé inteligence může konverzační umělá inteligence na bázi Chat GPT způsobit revoluci v interakci podniků se zákazníky.

Stále pochybujete, že to změní svět e-commerce a způsob, jakým zákazníci vyhledávají produkty online? Nyní může být vhodná doba začít, pokud jste ještě nevyužili některé z dříve zmíněných řešení k podpoře svého podnikání.

Často kladené otázky

Jakou roli hraje v e-commerce AI?

Umělá inteligence hraje v e-commerce klíčovou roli, protože umožňuje firmám analyzovat a chápat vzorce chování zákazníků, zlepšovat zážitek z nakupování a zefektivňovat různé procesy. AI může pomoci při doporučování produktů, chatbotech, personalizovaných propagačních akcích, odhalování podvodů a dalších činnostech.

Jak může umělá inteligence zlepšit zkušenosti zákazníků s e-commerce?

Umělá inteligence může pomoci personalizovat zkušenosti zákazníků tím, že porozumí vzorcům jejich chování a preferencím. Může také pomáhat při poskytování doporučení produktů, předvídání potřeb zákazníků a nabízení služeb zákazníkům v reálném čase prostřednictvím chatbotů.

Jaké jsou výhody používání umělé inteligence v e-commerce?

Mezi výhody využití umělé inteligence v e-commerce patří zvýšení efektivity a produktivity, snížení nákladů, zvýšení bezpečnosti, prevence podvodů, personalizované zkušenosti a lepší rozhodování díky cenným poznatkům z analytiky.

Jaké jsou příklady využití umělé inteligence v e-commerce?

K mnoha příkladům umělé inteligence v e-commerce patří doporučování produktů na míru, chatboti, virtuální nákupní asistenti, dynamická tvorba cen, odhalování podvodů a optimalizace logistiky. AI může také pomoci analyzovat recenze zákazníků a zlepšit tak design produktů a marketingové strategie.

Alexander ŠipkaProduct Marketing Specialist

    Další příspěvky na blogu od tohoto autora

    ;

    Číst dál

    • E-Commerce

    Na neoptimalizovaném vyhledávání tratí e-shopy desítky procent potenciálního obratu

    Cíl každého e-shopu je jednoduchý – prodat zboží zákazníkovi. Problém ale nastává ve chvíli, kdy nakupující nenajde kýžený produkt.

    Více informací

    • E-Commerce

    11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce

    Zjistěte, jak používat umělou inteligenci v e-commerce, v komplexním průvodci od předního poskytovatele vyhledávání v e-commerce.

    Více informací

    • E-Commerce

    Zvyšte tržby e-shopu pomocí dynamického určování cen

    Dynamická tvorba cen pomáhá majitelům e-shopů maximalizovat zisky a zvyšovat prodeje. Jak dynamické ceny fungují? Podívejme se na to.

    Více informací

    • E-Commerce

    Jak vybrat nejlepší vyhledávání pro svůj e-shop

    Efektivní vyhledávání na webu je nejlepším přítelem všech nakupujících. Přečtěte si, jak vybrat takové řešení, které zvýší tržby vašeho e-shopu.

    Více informací

    • E-Commerce

    Základy UX pro e-shopy

    Kvalitní design e-shopu vyžaduje víc než hezký vzhled. Připravili jsme pro vás několik tipů, jak na dobré UX.

    Více informací

    • E-Commerce

    Software pro online prodej, který zvýší tržby vašeho e-shopu

    Software pro online prodej neboli e-merchandising ukazuje relevantní produkty ve správný čas. Naučte se, jak ho využít, abyste zvýšili své příjmy.

    Více informací

    • E-Commerce

    13 e-commerce nástrojů na podporu prodeje

    E-commerce nástroje jsou dnes pro všechny e-shopy samozřejmostí. Pečlivě jsme pro vás vybrali ty nejlepší na trhu.

    Více informací

    • E-Commerce

    Jakou si pro své podnikání vybrat e-commerce platformu

    Přemýšlíte, jakou si vyberete e-commerce platformu pro svou firmu? Už nemusíte. Přinášíme vám návod, jak si vybrat nejlépe.

    Více informací

    • E-Commerce

    13 způsobů, jak zvýšit příjmy vašeho e-shopu

    Zvyšování tržeb je prvním cílem každého e-shopu. Jakými způsoby je tedy můžete maximalizovat? Pravděpodobně jste již mnoho tipů a strategií slyšeli. Problém je, že se to však snadněji řekne, než udělá.

    Více informací

    • E-Commerce

    Navigace na webu – jak ji zefektivnit a zpřehlednit

    Jednoduchá a efektivní navigace na webu pomáhá uživatelům zjistit, jak procházet katalog produktů, najít článek na blogu nebo adresu prodejny.

    Více informací

    • E-Commerce

    Co je řazení produktů a proč je pro podnikání v e-commerce důležité

    Usnadněte svým zákazníkům vyhledávání na vašem webu pomocí funkce řazení produktů. Přečtěte si náš článek a přesvědčte se, co to může udělat s vašimi prodeji.

    Více informací

    • E-Commerce

    Jak e-commerce nástroje třetích stran ovlivňují bezpečnost dat mých zákazníků

    Nepoužívat služby aplikací třetích stran je v dnešní době mnohdy nemožné. Přestože nám tyto aplikace mají pomáhat, mohou nám i škodit. Jaké nebezpečí se skrývá za používáním aplikací třetích stran?

    Více informací

    • E-Commerce

    Používání analytiky: jak interpretovat údaje o zákaznících

    Trh e-commerce je obrovský a plný konkurence. Pokud na něm chcete vyniknout, měli byste se zajímat o potřeby a přání svých zákazníků. Přečtěte si více o tom, jak své zákazníky poznat a zajistit jim tu nejlepší zákaznickou zkušenost díky užitečným informacím v našem článku.

    Více informací

    • E-Commerce

    Váš průvodce nakupováním online: Jak se vyznat v Q-Commerce

    Už jste slyšeli o quick commerce? Podrobně se seznámíme s tím, co to vlastně je a jak se liší od e-commerce.

    Více informací

    Navštívit kategorii

    11+ nejlepších případů využití umělé inteligence v e-commerce - Luigi's Box (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Gregorio Kreiger

    Last Updated:

    Views: 5618

    Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

    Reviews: 92% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Gregorio Kreiger

    Birthday: 1994-12-18

    Address: 89212 Tracey Ramp, Sunside, MT 08453-0951

    Phone: +9014805370218

    Job: Customer Designer

    Hobby: Mountain biking, Orienteering, Hiking, Sewing, Backpacking, Mushroom hunting, Backpacking

    Introduction: My name is Gregorio Kreiger, I am a tender, brainy, enthusiastic, combative, agreeable, gentle, gentle person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.